De populaire scheepsmotoren van de grootvader van Hans Goedkoop

De grootvader van historicus en Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop begon in 1950 de motorenfabriek Samofa in Harderwijk, toen een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven. Tot op de dag van vandaag zijn de ‘ploffende’ Samofamotoren geliefd bij botterrestaurateurs.

In iedere gerestaureerde Zuiderzeebotter zit een Samofamotor. De liefhebber herkent het geluid van de diesel meteen. Op open dagen van botterstichtingen rond het IJsselmeer buigen de kenners zich over zo’n motorblok, met een poetsdoekje in de hand.

Het was de grootvader van Hans Goedkoop (1963) die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog aandrong op de ontwikkeling een kleiner type hulpmotor. Hij kon niet weten dat de noviteit van toen uiteindelijk het nostalgische pronkstuk van een historisch scheepstype zou worden.

Jan Goedkoop (1878-1962) was de directeur van de Amsterdamse motorenfabriek Kromhout. Met drie collega-bedrijven (Brons, Bolnes en Industrie) stelde hij vast dat de markt behoefte had aan hulpmotoren voor de grote hoofdmotoren die ze zelf bouwden. Omdat het niet lukte om zo’n type alleen te ontwikkelen, nam Jan Goedkoop het initiatief tot een samenwerking.

De nieuwe onderneming kreeg de naam Samofa, van ‘samenwerkende motorenfabrikanten’. Jan Goedkoop werd zelf de eerste directeur. In een nieuwe fabriekshal aan de Boerhaavelaan in Harderwijk begon in april 1950 de productie van de 1-S-108 en de 2-S-108. De verkoop liep storm, die eerste jaren.

Lees het uitgebreide artikel van Eva Vriend op de bron: Mijnzuiderzee

RVEN
EOC