Jan Heuff krijgt Lutineprijs voor boek over twee Brandarissen

Voor zijn boek over het eilander reddingwezen en de beide Terschellinger reddingboten met de naam Brandaris heeft Jan Heuff donderdag de Lutineprijs gekregen.

De Brandaris, die in 1910 in de vaart kwam, was de eerste motor-reddingboot van Terschelling. Tot de aanschaf werd besloten, nadat in 1908 de roeireddingboot omgeslagen was. Daarbij kwamen roeiers en geredden om het leven.
In 1921 verging de Brandaris zelf met man en muis. Twee jaar later was er een nieuwe reddingboot, die ook Brandaris genoemd werd en die tot 1965 dienst zou doen. In 2014 wist de Stichting Museumreddingboot Terschelling de tweede Brandaris weer terug naar het eiland te halen en te laten restaureren.

,,Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het reddingwezen’’, vertelt Heuff (72). Hij heeft een oude reddingboot in bezit en is ook actief bij de stichting. Na de restauratie van de Brandaris besloot hij de geschiedenis ervan op te tekenen. ,,In het archief van de reddingmaatschappij in Haarlem wist ik goed de weg. Dat is mijn voornaamste bron geweest.’’

Het resulteerde in het boek Bravo, Terschellingers dat vorig jaar uitkwam. De Midslander werd volkomen verrast toen wethouder Sietze Haringa hem mededeelde dat hij de culturele prijs van Terschelling had gewonnen. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij de Lutineprijs graag wilde bemachtigen. ,,Daar doe je het eigenlijk wel voor.’’

De prijs wordt door de gemeente toegekend voor publicaties over Terschelling.

Lees het gehele artikel op de bron: LC