Nieuws

Reid is overleden

FVEN
EOC

Reid de Jong is op 12 november op 86 jarige leeftijd overleden. Hij was de bedenker en grondlegger van de Strontrace, de Beurtveer en de Visserijdagen. Maar ook initiëerde hij de Driehoek Noordzee en de Singlehanded.

De voormalige architect heeft zich vanaf de jaren 60 krachtig ingezet voor de zeilvaart. Hij geloofde dat de zeilende vrachtvaart weer kon terugkeren en heeft veel gedaan om het ambacht van het zeilen met traditionele vrachtschepen in stand te houden.

Hij woonde zelfvoorzienend met zijn partner Cornelie in de vuurtoren van Workum. De vuurtoren had hij betrokken nadat hij in 1967 besloot zijn leven ‘als ambitieuze, jonge architect en een bijzonder hoogleraarschap aan de wilgen te hangen.” Dat was een politieke keuze. Hij had geen zin in de aanstormende productie- en consumptiemaatschappij. Als architect verdiende hij de kost met het restaureren van gebouwen zoals werf De Hoop in Workum. 

Hij was een inspirerende man, en zijn woorden “en nou oprotten’ zullen bij menig deelnemer aan de strontweek in de herinnering blijven. Het was zijn tekst bij de start van de Visserijdagen, de Strontrace en het Beurtveer.

Condoleanceregister
Er was gelegenheid om het condoleanceboek te tekenen in scheepstimmerwerf de Hoop in Workum, op maandag 16 en op dinsdag 17 november.
U kan ook een condoleance bericht mailen aan Teatske de Jong, dan zorgt zij dat het in het condoleanceregister wordt opgenomen.

De besturen van Zeilvaartcollege Workum, Vereniging Zeilvracht, Visserijvereniging Workum , Stichting Liereliet, Stichting Zeilvaart Warmond hebben een gezamenlijk persbericht opgesteld over het overlijden van Reid. Dat kan je hier lezen.

In Gewest Friesland werd een documentaire gemaakt over Reid. Het geeft een beeld van zijn leven en zijn ideeën over de zeilvaart, met ook unieke beelden van de eerste strontrace en de reis met historische schepen naar Berlijn in 1987. Bekijk deze docu hieronder