Honderd jaar oude botter EB15 vaart weer

Jarenlang lag hij weg te kwijnen: de originele vissersbotter EB15 uit Elburg. Een eiken platbodem die in 1904 werd gebouwd door werf De Haas in Monnickendam. Tot 1958 werd ermee gevist en daarna raakte het schip ‘kwijt’. Het schip lag al die jaren in een weiland. Toen scheepstimmerman Kees Leusink in 2018 begon met de restauratie was de botter niet meer dan een scheepswrak. Met de hulp van vele vrijwilligers lukte het Leusink om de boot in drie en half jaar weer vaarklaar te maken. Het Prins Bernard Cultuurfonds steunde de werkzaamheden met € 25.000,-.

Waarom steunt het Cultuurfonds de restauratie van botter EB15?

  • Botters zijn de meest bekende, historische vissersboten die op de Zuiderzee hebben gevist. Naar schatting varen er nog zo’n zestig in Nederland rond.
  • Botters vormen belangrijk maritiem erfgoed.
  • De grootschalige restauratie wordt op traditionele wijze gedaan. Deze wordt nauwkeurig vastgelegd op video zodat deze werkwijze bewaard blijft voor toekomstige generaties.
  • Aan de restauratie van de botter werken stagiaires mee die zo het vak van scheepsbouwer op de traditionele manier leren.

Lees het gehele artikel op de bron: Prins Bernard Cultuurfonds

Bekijk hieronder een verslag van Omroep Gelderland op Youtube