Nieuws

Wordt stikstofvergunning een probleem voor Sail Den Helder?

De tallships zijn vastgelegd, muzikanten geboekt en vrijwilligers gestrikt. Toch heeft Sail Den Helder 2023 nog altijd geen stikstofvergunning. „Dat zou nog een streep door Sail kunnen zetten, maar dat kan ik me eigenlijk niet voorstellen”, reageert directeur Jeroen Franken.
Met nog zo’n drieënhalve maand te gaan wacht de organisatie van Sail in spanning op de uitkomsten van de stikstofberekeningen die momenteel worden uitgevoerd. Een vergunning(aanvraag) is er tot op heden niet. „Er is nog geen concreet plan of stikstofberekening aan ons voorgelegd, wel is er een vooroverleg geweest’, zo meldt een woordvoerder van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. „In zo’n overleg gaan we in op de procedure en de stukken die een aanvrager moet aanleveren om te komen tot een goede aanvraag.”

Franken bevestigt dat de aanvraag nog niet is gedaan. „We wisten eerst niet of we de berekening wel moesten laten uitvoeren. Toen bleek dat dat moest, waren we in de veronderstelling dat we samen met de Marinedagen één gezamenlijke aanvraag zouden doen. De marine heeft een soort vrijstelling voor het gehele jaar. Op dit moment wordt de berekening door een bureau uitgevoerd. Dat duurt een week of vier. Dan weten we meer. Het is inderdaad mogelijk dat dit vervelende consequenties heeft voor het doorgaan van Sail. Maar eigenlijk kan ik me dat niet voorstellen.”

Duurzaam evenement
„We verwachten zo’n driehonderdduizend bezoekers”, vervolgt Franken. „Als die niet naar Sail gaan, dan gaan ze bij wijze van spreken naar Ikea. We zijn een duurzaam evenement. De tallships zeilen de haven binnen. Bij de aanbesteding voor de catering hebben zich helaas geen lokale aanbieders gemeld. De winnaar heeft wel de opdracht om lokaal in te kopen. Ook de foodtrucks op het terrein worden lokaal ingevuld. Verder werken we aan een fietsplan, waarbij bezoekers vanaf de parkeerplaats tegen een laag tarief een fiets kunnen huren.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: drukte op het Marsdiep bij een vorige Sail Den Helder, © WvD