Een zomer zonder skûtsjes: “De eerste SKS wedstrijd van 1945 heeft de schepen gered”

In de week die normaal gesproken de finale-week van de SKS geweest zou zijn, kijkt Omrop Fryslân terug op de rijke geschiedenis van het skûtsjesilen. Tot en met vrijdag komen ze iedere dag met een verhaal uit hun archief.

Ze beginnen bij het begin: de oprichting van de SKS, de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen. Dat was op 22 juli 1945, in kafee Bellevue te Leeuwarden. Het initiatief voor de oprichting werd genomen door Klaas Kingma uit Dokkum en Gerben van Manen uit Drachten. Laatstgenoemde werd ook de eerste voorzitter. De vereniging deed in het begin niet anders dan het vaststellen van de wedstrijddagen. Het eerste SKS-kampioenschap werd in 1945 bij Langweer gezeild.

De 90-jarige Wiemer Hoekstra weet nog goed hoe de eerste wedstrijden in 1945 tot stand kwamen. “Er werden al wedstrijden met skûtsjes gezeild voor 1945”, zegt Hoekstra. “Maar het was de bedoeling dat er meer deelnemers kwamen. Daarom deden deze mensen dit.”

Frits Jansen was bemanningslid op het Huizumer skûtsje, maar is als skûtsjehistoricus met name bezig met het terughalen van skûtsjes naar Fryslân. Dat doet hij met de Stichting Foar de Neiteam, die de geschiedenis van het skûtsjesilen vastlegt. Volgens hem is de SKS de redding geweest van het skûtsjesilen. “Als de SKS niet was begonnen, dan hadden we nu die mooie schepen niet meer gehad.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland