Dutch Wooden Boat Festival gaat opstarten voor 3 t/m 5 september

Het Dutch Wooden Boat Festival ziet door de versoepeling van Corona maatregelen de mogelijkheid komen dat het Festival door kan gaan van 3 tot en met 5 september. De Haven waar alles samenkomt is de gracht rond het Willemsoord-Complex. Hier heeft de Museumhaven met al haar schepen en stichtingen haar thuishaven, stamkroeg en eigen helling met werkplaatsen. Ook De Bootbouwschool heeft hier al jaren haar thuis.

Over de kades aan de Horeca kant, het westen van Willemsoord, worden de Jutterhavendagen gevierd: Met een kleurrijke street-parade, ‘knotsgekke’ kunstenaars en nog meer ‘trammelant’ wordt Den Helder weer even echt kunstzinnig op de kaart gezet! Ambachtelijke markten met demonstraties en verkoop van ‘van alles en nog wat’ zullen de kades bevolken. Kom kijken naar een houtsnijder, touwslager enz en geniet van het theater en de muziek. Er is voor ieder, jong en oud, wat te beleven.

De Boten zijn natuurlijk allemaal van hout (hoewel??): oude en nieuwe schepen, grote en kleine, zeilend en motorend, zelf- of werfgebouwd of gerestaureerd; maar steeds van hout.
We gaan de “Classic Addy ” zien, een 16m klassiek zeilschip, en ook de “Anna Margaretha”, een 15m Franse schooner, beiden nagelnieuw. En wat dacht u van de “Mahu” een oude mijnenveger van de Marine uit Amsterdam en enkele oud-visserskotters, omgebouwd tot bewoonbaar zeilschip.

Daarnaast staan er ook weer prachtige kleinere scheepjes op de kant en in het water zoals de Baleine, een 5m Frans zeilbootje, zelf gebouwd; of een klassieke Thames Wherry voor het betere roeiwerk. Over roeien gesproken? Hebt u al van de St Ayles Skiff gehoord? Er komen er enkele naar het festival, Misschien gaan ze gebruikt worden voor t “ketting-roeien”, tezamen met de sloep van onze eigen sloeproeivereniging van Den Helder?

De Boten die gaan komen zijn (op 1 na) allemaal van hout(?) maar ontdek de verschillen eens van deze twee VOC werkboten: de linker is onlangs gebouwd in Hoorn en rechts één van de vijf die zijn gebouwd in Uitgeest. Beiden straks te bewonderen op het Festival!

En hebt u al eens meegedaan aan de ABBA (Amateur BootBouw Award)? De eerste aanmelding zijn reeds genoteerd! Met jezelf gebouwde trots: Doe Mee! Schrijf je in!

Of er binnenruimte beschikbaar is in september is nog niet duidelijk. De gemeente Den Helder wil een stadhuis in enkele gebouwen van Willemsoord realiseren, daarom kan hier nog niets definitiefs over worden vermeld.

Ook de presentaties staan nog niet allemaal vast. Wel gaat Bert van Baar weer een aanvulling geven op het project Ceiba, de driemastschoener die in Costa Rica voor Sailcargo.org wordt gebouwd. Ook de boot van een jeugdbotter met Scholen aan Zee komt voorbij.

Kijk hier voor meer info op Dutchwoodenboatfestival, ook voor het programma