Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder op zoek naar foto’s van oudere vestigingen

DEN HELDER – Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is hét museum in Nederland met betrekking tot het Nederlandse reddingwezen op zee. Een uniek museum dat binnenkort haar 40-jarig bestaan viert. Dit heuglijke feit gaat niet alleen gepaard met een aantal activiteiten, maar ook met het uitbrengen van een boek over het Helderse museum. Het boek wordt momenteel samengesteld en geschreven door Bas van Deelen en verschijnt vlak voor het 40-jarig bestaan op 10 juli aanstaande.

‘We danken ons bestaan aan de passie voor het reddingwezen’
“Een jaar geleden vroeg onze directeur Jan de Ruiter aan Bas of hij een boek wilde schrijven over de geschiedenis van het reddingmuseum, want we hebben vele verhalen welke nooit zijn vastgelegd”, zegt museaal medewerker Sylvia van der Most. “En bij verhalen horen foto’s. Een deel daarvan hebben we al verzameld bij onze vrijwilligers en dan zijn er de foto’s die het museum zelf bezit. Maar omdat we in de loop der tijd drie keer zijn verhuisd, gaf Bas aan dat hij graag foto’s zou ontvangen van alle drie de gevels van de panden waar het museum haar domicilie had. Daar zijn wij met onze vrijwilligers naarstig naar op zoek geweest, maar het blijkt dat we deze foto’s echt niet hebben. En zelfs de Helderse Historische Vereniging kon ons niet helpen. Zodoende heb ik een oproep geplaatst op Facebook onder het mom: ‘wie niet waagt wie niet wint’, in de hoop dat deze foto’s wel boven tafel komen.”

Hoogwaardig
Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is opgericht op 10 juli 1981. Het museum heeft zich ontwikkeld van een verzamelplaats van enkele gepassioneerde vrijwilligers tot een hoogwaardig kwalitatief interactief museum dat hoge waarderingen scoort van haar bezoekers. Het museum was vroeger gevestigd in de binnenstad van Den Helder en verhuisde in 2002 naar een voormalig motorenwerkplaats op Willemsoord. In 2015 moest het museum een gedeelte afstaan aan het nieuwe theater de Kampanje. Na een ingrijpende verbouwing in dat jaar kon er vernieuwing in het museum plaatsvinden.

Lees het gehele artikel op de bron: Rodi