De inschrijving voor de 28e Bontekoerace is geopend

De Bontekoerace is hét Hoornse hardzeilevenement voor traditionele schepen, dat jaarlijkse plaatsvindt in het laatste, volle weekend van oktober. Dit jaar valt de Bontekoerace dus op 26 en 27 oktober. Er worden zowel op zaterdag als op zondag op het Markermeer wedstrijden gevaren op een Olympische baan, in vier klassen, te weten Klippers, Tjalken, Visserij en Klassiek (Als ’t maar oud is, van staal of van hout is).

Van oorsprong was de wedstrijd de afsluiting van het seizoen voor de vele Hoornse charterschepen. Veel van deze schepen zijn inmiddels naar andere havens of andere bestemmingen verdwenen, maar de wedstrijd is blijven bestaan. Groter als nooit tevoren zelfs. De laatste jaren komen er steeds meer charterschepen vanuit andere havens om aan de Bontekoerace mee te doen.

De schippers van schouwen, botters, kwakken, tjalken, klippers, kotters, stevenaken en klassieke jachten strijden om de beste plaatsen voor hun schip. De omstandigheden zijn wisselend: zon, hagel, storm of windstilte kunnen de wedstrijden beïnvloeden. Naast de zeilwedstrijden is er een creatieve opdracht voor de bemanningen van de schepen. Op de zaterdagmiddag is er een feestelijk gebeuren op het Houten Hoofd, gevolgd door een feest met life muziek in de Loods van WSV Hoorn.

Je kunt je aanmelden voor de Bontekoerace via Inschrijven. De definitieve inschrijving vindt plaats in Het Schippershuis (Veermanskade 1) in de haven van Hoorn, op de vrijdagavond voorafgaand aan het evenement, vanaf 19.00 uur.

Kijk hier voor meer info

Foto: Regina van Raalte