Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

De Halve Maen moet weg uit Volendam

De ligplaatsvergunning voor museumschip De Halve Maen in de haven van Volendam wordt niet verlengd. Dat heeft het college van Edam-Volendam besloten. Eerder lag het schip in Hoorn, maar moest hier weg omdat ook in deze stad het college niet langer geld wilde betalen voor het afmeren van de boot.

Volendam De mededeling op de website van de gemeente Edam-Volendam komt voor de bemanning als een donderslag bij heldere hemel. ,,We hebben echt geen idee’, zegt bestuurslid Rob Dudock van De Halve Maen. ,,Volgende week hebben we een gesprek met de gemeente. Laten we hopen dat het bij een storm in een glas water blijft.’’

Omarmd
Navraag bij de gemeente leert dat de havenverordening simpelweg niet toestaat dat een vaartuig er een permanente ligplaats heeft. ,,Het schip kwam hier in coronatijd en het werd gedoogd dat het zolang kosteloos kon blijven liggen. We hebben het zogezegd omarmd’’, aldus een woordvoerder van de gemeente Edam-Volendam. ,,Maar we hebben nu eenmaal te maken met de havenverordening. Overigens mogen ze de hele winter nog in Volendam blijven hoor. In het voorjaar zal er dan een andere plek gezocht moeten worden. Natuurlijk is het schip daarna af en toe nog wel welkom.’’

De enige zeilende replica van een zeventiende-eeuws VOC-jacht (in 1989 gebouwd op initiatief van Andrew Hendricks, een Amerikaan met Nederlandse roots) ligt sinds maart 2020 in de haven van Volendam. Het vaartuig had daarvoor lange tijd Hoorn als vaste ligplaats, maar de plaatselijke politiek vond daar De Halve Maen, ondanks de publiciteitswaarde én zwarte cijfers in het laatste jaar, te kostbaar worden. Toen de boot daar weg moest bleek Volendam gastvrij, maar nooit werd echt duidelijk voor hoelang dat zou zijn.

In juni van dat jaar vertrok het schip tijdelijk uit Volendam en zette koers naar het Rotterdamse stadsdeel Delfshaven. Daar werd het vertrek van de Pilgrim Fathers naar Amerika, vierhonderd jaar geleden, opgeluisterd. Na afloop van dat evenement keerde De Halve Maen weer terug. In plaats van recht tegenover het havenkantoor kwam het nu te liggen aan het Havendijkje. Daar leek het een vaste waarde te zijn. Er zijn arrangementen in samenwerking met plaatselijke (horeca)ondernemers, het dient als trouwlocatie en onlangs in oktober vertolkte het schip een rol tijdens de Kunstmaand. Het verblijf in Volendam blijkt nu echter toch eindig.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Foto: de HalveMaen.nl