De cirkel is rond

Nederland telt bijna 2,6 miljoen waterrecreanten en meer dan 500.000 vaartuigen. Zomertijd van het NHD stapt wekelijks bij iemand aan boord, vandaag bij de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes (66). Hij zeilt al zijn hele leven en is de trotse eigenaar van de 83 jaar oude motorboot Aloha.

Als een plezierboot voorbij vaart op De Vecht, en dat gebeurt bij mooi weer heel vaak, zwaaien de mensen aan boord naar Pieter Broertjes. Die zwaait vanaf zijn zitbank op het grasveldje voor zijn huis in Maarssen even enthousiast terug. Bootjesliefhebbers onder elkaar, hè.

Vlak voor hem liggen de twee teakhouten motorscheepjes Aloha (1936) en Lotje (1937) afgemeerd. Broer en zus, dik tachtig jaar oud, zijn op een Amsterdamse werf gebouwd. Lotje is van een bevriende aannemer, Aloha van Broertjes. „Mijn troetelkindje”, zegt de voormalige krantenman, die doordeweeks woont en werkt in Hilversum. In het weekeinde is hij 1 à 2 dagen bij zijn vrouw in hun huis aan De Vecht.

Aloha – 6 meter lengte, 40 pk motor – is een zogeheten autoboot. Broertjes: „Het heeft het uiterlijk van een auto. Vandaar.” Het biedt plaats aan vier mensen. „Vroeger gingen we er ook mee waterskiën. Nu niet meer. Het is tenslotte een oude dame van 83. Ik maak er in de weekeinden tochtjes mee op De Vecht; een prachtige maar ook onderschatte rivier.”

Broertjes en zijn familie hebben een lange relatie achter de rug met Aloha. „Mijn grootvader was voor de oorlog arts in Nederlands-Indië. Toen hij terugkeerde in Nederland, heeft hij deze boot laten bouwen. Op een wereldreis kwam hij ook terecht op Hawaii. Daar begroet men elkaar met ’aloha’. Zo is zijn boot aan die naam gekomen.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD