Stoomsleepboot Noordzee op maidentrip

De pas volledig gerestaureerde stoomsleepboot Noordzee heeft donderdag 8 augustus haar maidentrip gemaakt van Den Helder naar haar voormalige thuishaven Medemblik om daar te kunnen deelnemen aan de Westfriese Waterweken.

De in 1922 in Hamburg gebouwde stoomsleepboot werd de afgelopen 2,5 jaar in Den Heldervolledig gerestaureerd en opnieuw gecertificeerd. 

Voor het opstoken en eerste stuk varen door de haven van Den Helder tot aan de Koopvaardersschutsluis werd gebruik gemaakt van GTL-brandstof. Hierna volgde de overschakeling op kolen.

In Medemblik werd de binnenkomst van de bijna 100 jaar oude stoomsleper door een grote groep enthousiaste mensen gadegeslagen. Met het indrukwekkende geloei van de stoomfluit voer de Noordzee haar voormalige thuishaven binnen. 

De sleper had hier vanaf 1976, toen nog in eigendom van jachtbouwer Kees Jongert, haar vaste ligplaats. Na diens overlijden kwam de sleper in 2010 in handen van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee en werd vervolgens in deze haven opgelegd.

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer.nl voor abonnees

Foto: Binnenkomst van de Noordzee in Medemblik, foto: PAS publicaties