Zeker 150 unieke Hollandse schepen naar Pampus

Noot van de redactie: dit artikel heeft op NPO1 en in verschillende kranten gestaan. Geert Dijks spreekt echter niet namens de organisatie van deze manifestatie. De organisatie is trots op de zeilvloot en wil deze behouden, en spreekt heel helder niet over een protest. Ze vragen aandacht voor de historische schepen welke zouden verdwijnen wanneer schippers door financiële problemen niet langer hun schip kunnen blijven certificeren.

De oud-Hollandse pleziervaart van platbodems en klippers gaat uit protest voor Pampus liggen. De zwaar getroffen bedrijfstak wil aandacht voor hun ‘kwetsbare groep’. Op 9 juni ligt daarom naar verwachting een derde van de 450 charterschepen voor het forteiland. Dat zegt Geert Dijks van de branche-organisatie van de recreatiesector, HISWA-RECRON, in 1 op 1.

Dijks: “Wij schatten dat tussen de 150 en 180 schepen voor Pampus gaan liggen. Het wordt een soort sail-in. Om aandacht te vragen voor deze kwetsbare groep. Het zijn vaak kleinere bedrijven” In totaal heeft Nederland 450 van dit soort schepen. Dijks benadrukt daarbij wel dat het een manifestatie is zonder publiek, “en in tegenstelling tot de demonstratie op de Dam maandagavond, hebben we goede protocollen liggen.”

HISWA-RECRON wil in gesprek met het ministerie om te praten over meer steun voor recreatiesector. Dijks en de zijnen willen onder meer een hogere tegemoetkoming voor de vaste lasten. Die vergoeding is in het tweede steunpakket door het kabinet al verhoogd naar 20.000 euro (Dat was 4.000 euro). “20.000 euro is voor veel bedrijven nog niet één maand. Ik denk eerder aan bedragen tot 100.000 euro voor bedrijven.”

Overigens kan je hier nog steeds de petitie tekenen om de charteraart te steunen Bijna 13.000 mensen gingen je voor.

Lees het gehele artikel op de bron: NPO1

Of lees het artikel van Omroep Friesland

Of lees het artikel van Omroep Flevoland

Of lees het artikel in Brugnieuws

Foto schepen voor de start van de Klipperrace, foto: Ben Lassing