Zeekadetkorps Moerdijk is zwaar gedupeerd door inbraak.

Rondom de kerstdagen is het Zeekadetkorps Moerdijk door een inbraak in een aantal opslag containers, aan de Havendijk in Moerdijk, beroofd van alle belangrijke (reserve) onderdelen voor haar opleidingsschip de Van Versendaal. Hierbij de oproep om, wanneer iemand hoort of weet van deze onderdelen, contact op te nemen met het zeekadettenkorps.

Dit eigen opleidingsschip is de laatste, in 1961 gebouwde houten mijnenveger in de Van Straelen – klasse, waarvan er momenteel nog 3 in Nederland met dezelfde motoren in de vaart zijn. Het Zeekadetkorps Moerdijk organiseert met dit opleidingsschip wekelijks lessen en spelactiviteiten op en om het water voor de jeugd. Voor plezier maar tevens om belangstelling te wekken bij de jongeren voor de maritieme sector in Nederland.

Daarnaast zetten de leden van het korps en haar vrijwilligers zich ook in om het historische marineschip te restaureren en in de vaart te houden. Daarbij hoort ook het reviseren van de motoren. Nu zijn er nog maar enkele van deze schepen in de vaart en zijn er voor de bijna 60 jaar oude motoren nauwelijks of geen onderdelen meer beschikbaar. Het gaat hierbij o.a. om zuigers, drijfstangen, cilindervoeringen koelwaterpompen en bronzen afsluiters, allemaal onderdelen die niet meer gemaakt worden en eigenlijk onvervangbaar zijn.

Door deze diefstal is het korps niet alleen financieel maar ook operationeel zwaar gedupeerd. Bij motorische problemen waarbij een van de nu gestolen onderdelen gebruikt moet worden voor de reparatie, kan het Moerdijkse korps straks niet meer uit varen.

Daarom wordt iedereen die iets verdachts heeft gezien op het haventerrein of mogelijk informatie heeft over de betreffende genoemde onderdelen verzocht om een bericht achter te laten op de Facebookpagina van het Zeekadetkorps Moerdijk.

RVEN
EOC