Nieuws

B en W wil Halve Maen in Hoorn houden

Als het aan het Hoornse college van burgemeester en wethouders ligt, blijft het replicaschip Halve Maen in ieder geval in 2019, het Jaar van de Gouden Eeuw, in Hoorn. Ook wil het college onderzoeken óf en hoe de Halve Maen ook na dit jaar blijvend ingezet kan worden als icoon van Hoorn als Stad van de Gouden Eeuw.

In 2015 kwam de Halve Maen naar Hoorn. De gemeente kreeg het schip voor vijf jaar in bruikleen van het New Netherland Museum in New York. In 2017 besloot de raad om de Halve Maen in 2018 in Hoorn te houden, met de optie om dit nog voor een jaar te verlengen.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft 2019 uitgeroepen tot Jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Hoorn wil zichzelf als ’Stad van de Gouden Eeuw’ profileren. De rijke geschiedenis van Hoorn wordt vooral bepaald door het water en de handel, aldus het college. De Halve Maen is ’het enige beleefbare icoon’ waarmee Hoorn het verhaal van de maritieme geschiedenis kan vertellen. Het enige nog zeilende VOC-replicaschip ter wereld. ’Een unieke en bijzondere aanwinst voor de stad’.

Het voorstel is om het verwachte tekort van ruim 41.000 euro in 2019 binnen de begroting op te vangen. Als de raad instemt, wil het college onderzoeken óf en hoe het schip ook na dit jaar kan worden ingezet.

Het college vindt het belangrijk dat het schip vaker zichtbaar is, bij evenementen in Hoorn en op andere plekken. Nu ligt het wat verborgen achter het Centrum Varend Erfgoed. De veelgehoorde wens om het bij het Houten Hoofd te leggen is niet voor een jaartje te regelen. Dit vergt een te grote investering zo lang niet bekend is of het schip langer in Hoorn blijft, aldus het college. Het gaat dan onder meer om beveiliging en bezoekersvoorzieningen.

De nieuwe wettelijke eisen waaraan het schip moet voldoen om te kunnen blijven zeilen, zijn volgens het college geen probleem. Voor de investering die hiervoor nodig is, is geld gereserveerd.

Ziet de raad geen toegevoegde waarde, dan stelt het college voor om het schip terug te sturen naar Amerika. Op 22 januari bespreekt de algemene raadscommissie het voorstel over de Halve Maen. Op 29 januari neemt de gemeenteraad een besluit over de toekomst van het schip in Hoorn.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD