Zaterdag 23 april: Opening Historische Haven Hoogkerk

Dankzij de enthousiaste inspanning van Martijn Schuitemaker, is in goede samenwerking met de Wijkraad Hoogkerk, de Wijkwethouder en de gemeente Groningen de Historische Haven Hoogkerk gerealiseerd. Een speciaal projectteam en de Stichting Historische Haven Hoogkerk hebben daar veel aan bij gedragen.

Er is een gloednieuwe steiger gebouwd in het Hoendiep (UT Delfiaweg, Hoogkerk) met stroom-, water- en rioolaansluitingen. Er zijn acht ligplaatsen: twee vaste en zes passantenplekken. De vaste zijn voor het scoutingschip Jacoba 2 en voor de zeetjalk De Gouwzee (1901). Die laatste moet het museumschip van Hoogkerk worden en daar is nog wel het een en ander voor nodig. Ze beginnen in Hoogkerk gewoon bij het begin. De zes passantenplekken zijn voor varend erfgoed en je mag maximaal zes maanden liggen voor ongeveer 100 euro per maand. Reserveren kan bij Havendienst Groningen.

Voor wie dat niet weet: Hoogkerk is een dorp aan het Hoendiep, direct aan de westkant van de stad Groningen. Dat Hoendiep is ruim 450 jaar geleden gegraven en volgens oud-schippers was het vroeger file varen op het Hoendiep. Ruim 100 jaar geleden zou het het het drukst bevaren vaarwater van Nederland geweest zijn! De streek heeft vanouds een sterk industrieel karakter: strokarton, suikerbieten, lijnolieverf, raapoliemayonaise, veevoeder. Allemaal fabrieken die bevoorraad moesten worden. Er waren een aantal werven, waaronder Mulder Vierverlaten en Barkmeijer.

De officiële opening van de haven is op zaterdag 23 april en de initiatiefnemers zien dan graag zoveel mogelijk bezoekende schepen in hun haven aan het Hoendiep. Deelnemers liggen tijdens het evenement gratis.

Lees het gehele artikel op de bron: de Bulletalie van LVBHB