Zaans Erfgoed: ’Het is een drama dat er geen geschikte locatie voor een historische scheepswerf is gevonden’

Vereniging Zaans Erfgoed noemt het ’een drama’ dat er binnen Zaanstad geen geschikte locatie is gevonden voor een historische scheepswerf. „We hebben er honderden uren werk in zitten, het zou heel vervelend zijn als het wordt geschrapt”, zegt bestuurslid Ron Kiburg van Zaans Erfgoed.

In een brief aan de gemeenteraad liet het college van B & W recent weten dat er geen goede plek is gevonden voor de scheepswerf. Onder andere het Eiland, Havenstraat, Hemmes en Achtersluispolder waren in beeld, maar het college concludeert dat er voor de scheepswerf ’in huidige vorm, opzet en beschikbare middelen geen locatie beschikbaar is in en om de Zaan’. „Een heel vervelende boodschap”, zegt Kiburg.

Na de zomervakantie gaat de vereniging zich bezinnen over de vraag hoe het verder moet en het plan eventueel moet worden aangepast. „Het grote probleem is dat de gemeente geen euro gereserveerd heeft voor nader onderzoek naar de werf, ook de uren van de ambtenaren zijn niet afgedekt. We zullen weer van voren af aan moeten beginnen, misschien dat we er komend jaar met de gemeenteraadsverkiezingen een punt van kunnen maken. We geven het in ieder geval niet makkelijk op.”

Walvisvaarder
Zaans Erfgoed lanceerde in 2018 het plan voor een scheepswerf én nautisch buurtje aan de Burcht. Maar voor het plein zijn andere plannen in de maak. Niet lang daarna verschoof het vizier naar het Eiland, maar die locatie viel af vanwege woningbouw. Vanuit cultuurhistorisch perspectief is de Voorzaan de beste plek, zegt Kiburg, want de Voorzaan was in de 17e en 18e eeuw het grootste scheepsbouwcentrum van Europa. „Over de Zaanse Schans is meerdere keren gesproken als alternatieve locatie, maar dat vinden wij niet passen. Daar zijn immers niet van zulke schepen gebouwd. Op de Hemmes evenmin.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD Premium

Afbeelding: Maquette van de historische scheepswerf. © Foto Zaans Erfgoed