Opnieuw een jaar zonder grote klassieke scheepvaartevenementen

De regio Rijnmond heeft een naam hoog te houden als het gaat om varend erfgoed. Daar waar de meeste scheepvaartbewegingen zijn, kent men vanzelfsprekend ook veel liefhebbers van klassieke schepen. Zij houden veelal op eigen kosten een omvangrijke historische vloot in de vaart.
Het gaat om heel uiteenlopende scheepstypen. Van oude binnenvaartschepen tot en met klassieke zeiljachten en ook sleepboten. Zeker van die laatste categorie zijn er in de regio Rijnmond/Drechtsteden de nodige die nog in een puike én dus varende conditie verkeren. De meeste van deze schepen zijn eigendom van particulieren, die ze vaak perfect hebben gerestaureerd en onderhouden. In het voorjaar zien we deze historische schepen weer op de rivieren verschijnen. En vaak kunnen we ze dan tot het einde van de herfst bewonderen.

Sleepbootdagen
Als het gaat om sleepboten dan zijn de jaarlijkse Nationale Sleepbootdagen beroemd. Die worden om en om gehouden in Zwartsluis en Vianen en zijn een trekpleister voor honderden sleepboten van klein tot groot. Het evenement trekt tienduizenden bezoekers. Maar ook elders in het land zijn Sleepbootdagen, in Elburg bijvoorbeeld en in Woudsend. De sleepbooteigenaren worden veelal uitgenodigd om het evenement te komen opluisteren. De vergoeding bestaat meestal uit een ‘captains dinner’ en vooral warme belangstelling.

Lees het uitgebreide artikel van Arie Pieters en Patrick Naaraat in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnee