Werken aan de toekomst van het verleden

Deze slogan prijkt al 20 jaar onder het logo van de Museale Schuitenhelling te Broek op Langedijk. En om opnieuw de daad bij het woord te voegen wordt de historische scheepshelling toekomstbestendig gemaakt.

In overleg met Klaas (40) en Dorien (37) en hun partners, kinderen van eigenaar Nico Vader (68) werd een plan gemaakt de museumhelling te perfectioneren zodat restauraties en onderhoud aan het Langedijker Varend Erfgoed nog beter kan plaatsvinden. Hoewel onder de helling al een dichte ondoordringbare laag zit, wordt er toch ook nog vaak met zeiltjes gewerkt tijdens werkzaamheden.

Om te weten of onze plannen in de gemeentelijke visie passen werd ons geadviseerd eerst een conceptaanvraag te doen bij de gemeente. Om tot een doeltreffende constructie te komen de bodem beter te beschermen, werd contact opgenomen met deskundigen vanuit KCONV.nl (Kenniscentrum Oud Nederlandse Vaartuigen) In dit netwerk zitten ook deskundigen op het gebied van civiele techniek. Samen met KCONV is tot een innovatieve oplossing gekomen. Vervolgens werden tekeningen gemaakt, een vergunning aangevraagd en op 19 oktober 2021 verkregen.

De historisch scheepshelling ligt op de mooiste plek van Langedijk, aan de haven, naast de sluis en aan de rand van vaar-landschapsreservaat “HET OOSTERDEL” en vormt daar samen met 200 eilandjes, tuinders met hun schuiten, koolschuren, molen, sluis en Broeker veiling een levend en zeer compleet openluchtmuseum. Het restaureren en verduurzamen van het Varend Erfgoed draagt daaraan bij. Op dit moment wordt een schuit van Stichting Veldzorg Oosterdel, beheerder van het gebied, op de helling voorzien van een elektrische aandrijving. Samen met KCONV wordt gewerkt aan een biologisch afbreekbare coating, die het staal beschermt en aangroei door algen tegengaat.

Neem voor meer informatie contact op via werfhelling@gmail.com zie ook www.kconv.nl en www.schuitenhelling.wordpress.com