VOC-schip Halve Maen start seizoen met kanonschoten in Hoorn

Het duurt even voordat het eerste kanonschot vanaf de Halve Maen richting de Hoornse kade kan worden gelost. ,,Het is vochtig hier beneden’’, klinkt het vanuit de buik van het houten schip. Even later zorgt het aangestoken buskruit dan toch voor een korte luide knal. Het startschot voor het laatste jaar dat de Halve Maan in Hoorn ligt.

Het laatste jaar van het VOC-museumschip in Hoorn wordt bewust knallend ingeluid. Iedereen mag weten hoe fraai de Halve Maen is, en wat dit schip voor de stad betekent. Voor de gelegenheid klinkt deze zaterdag- en zondagmiddag niet alleen elk uur een kanonschot, maar wordt ook gedemonstreerd hoe met touwen een houten sloep vanaf het water wordt opgetakeld. Iets wat hier sinds de 17e eeuw niet meer is vertoond.

Het schouwspel op het water bij de Hoofdtoren trekt plukjes mensen. ,,Met dit schip en het Centrum voor Varend Erfgoed op het Oostereiland is deze hele hoek tot leven gekomen’’, merkt Pothaar. ,,Mensen krijgen door de Halve Maen een historisch gevoel. Vorig jaar trok het schip alleen al 3300 jongeren en nu al zijn de eerste duizend jongeren geweest. Maar de waarde is groter dan het fraaie plaatje en de bezoekers. We hebben ook bijna honderd vrijwilligers die nog steeds leren om te gaan met dit schip.’’

Zoals Willem Dekker die bezoekers de historie van het jacht uitlegt. ,,Dit is geen replica, maar een reconstructie. We hebben slechts één echte afbeelding; dit schip is nagebouwd op aannames.’’ Het origineel haalde voor West-Friesland hout en graan uit landen rond de Oostzee, voordat het in 1609 op ontdekkingsreis in Amerika belandde en nadien VOC-schepen begeleidde naar Indië, waar het uiteindelijk in 1618 verging.

Partijen hebben interesse
Ondanks dit alles heeft Hoorn besloten dat het schip na vijf jaar bruikleen weer terug mag naar het New Netherland Museum in de Verenigde Staten. Of dat ook gebeurt is de vraag. Meerdere partijen hebben interesse om het schip te lenen, vertelt Pothaar: ,,In Rotterdam vindt in 2020 het 400 jarig bestaan van het pelgrimschip Mayflower plaats. In Zaandam wil de stichting Zaans Maritiem een fluitschip bouwen. En in 2020 is het Sail in Amsterdam. Een Duits attractiepark zou hem zelfs kunnen kopen.’’

Niets is nog zeker. Alleen dat de Halve Maen nog een jaar in Hoorn is. Volgens Schipper Bram Nijenhuis zou het voor de Halve Maen het beste zijn als het schip één tot twee jaar uit de vaart houden voor onderhoud.

Lees het gehele artikel met video op de bron: NHD

Foto: Benno Ellerbroek

RVEN
EOC