Vereniging De Binnenvaart: liefde voor de binnenvaart

Het begon onschuldig, met een oproep voor binnenvaartliefhebbers, om een vereniging op te richten. Nu, 30 jaar later, is er een uit zijn voegen groeiend binnenvaartmuseum, een binnenvaartdocumentatiecentrum, een binnenvaartschepenregister, een blad en vier schepen. Ook speelt de vereniging een grote rol in het project dat voormalig scheepswerf De Biesbosch zijn kloppend hart moet teruggeven.

 De mannen die de oproep in diverse binnenvaartbladen plaatsten, waren Teun de Wit, Leo Schuitemaker en Erik Rouw. Hun doel was een binnenvaarthobbyclub op te richten. Jos Hubens (65) reageerde direct, al was zijn ambitie groter: een binnenvaartmuseum. Want dat er in Nederland diverse scheepvaartmusea waren maar geen enkel binnen­vaartmuseum, dat zat hem dwars. “Al sinds mijn geboorte, en waar­schijnlijk al daarvoor.”

Omdat Jos geen mens is van zeuren en zaniken, besloot hij het zelf te doen, samen met de leden van vereniging De Binnenvaart, die op 3 februari 1990 werd opgericht. De vereniging begon met zo’n 40 leden. Iedereen mocht ideeën op tafel leggen. Het maritiem erfgoed behouden in de breedste zin van het woord, dat was de gemene deler. En dus nam het verzamelen van scheepsmateriaal een aanvang. Het liep storm, de meeste leden hadden zelf al een behoorlijke collectie.

Lees het uitgebreide artikel van Corine Nijenhuis voor EOC-info hier