Oude dames kiezen weer het ruime sop

Vanaf 1 juli houdt Museum Veere samen met Stichting Behoud Hoogaars weer vaartochten op het Veerse Meer. Toeristen kunnen meevaren aan boord van authentieke zeilschepen.

De vaartochten van anderhalf uur trekken altijd een gemeleerd gezelschap, weet Hans Kole van Stichting Behoud Hoogaars. ,,We nemen vanwege de gezondheidsadviezen minder mensen mee op de boot. In het ruim is plaats genoeg. We kunnen niet wachten om uit te varen. Onze schippers, veelal gepensioneerd, staan te springen. Afgelopen voorjaar was prima vaarweer, toen kon het niet.” De afgelopen tijd lagen de houten schepen niet helemaal stil. In de winter is gebruikelijk onderhoud gepleegd. ,,Omdat hout uitdroogt, was het goed om ze toch het water op te laten”, vertelt Kole.

De mensen die nu gaan meevaren, krijgen informatie over de boot waarop ze zitten. Terwijl het zeil klappert en het water ruist vertellen de schippers op de hoogaars YE36 (Yerseke) en de hengst Z8/TH49 (Tholen) over Veere en de bijzondere gebouwen en plekken die vanaf het water te zien zijn. Na de tocht kan het museum worden bezocht. ,,Dat gebeurt niet altijd. Sommige mensen willen louter varen. Er varen veel toeristen mee. Binnen de mogelijkheden kunnen ze actief meedoen”, aldus Kole.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

Foto: Stichting Behoud Hoogaars