Stoomsleepboot August op laatste ligplaats

Na 110 jaar is het varen voor de sleepboot “August” voorbij. De drijvende bok Triton tilde het stoomschip uit het water in Haren (D). Vanaf de nieuwe ligplaats begroet het nu de schepen op de Eems.    

Foto; Stadt Haren

“August” wordt ontmanteld
De August (23,83 x 5,23 m.) werd in 1910 in Berlijn-Brandenburg gebouwd.  In 1929 kocht de schipper Otto Schöning uit Haren het schip voor 44.000 goudmarken. Sindsdien stoomt “August” al tientallen jaren langs de Eems en het Dortmund-Eems-kanaal om de niet-gemotoriseerde schepen te trekken. Destijds een normaal plaatje op de rivieren. Soms zouden tot 500 sleepboten alleen in de regio de wateren hebben afgelegd. Dat is natuurlijk allemaal een lange geschiedenis. Bijna alle sleepboten zijn gesloopt. Een lot dat in 1980 ook ‘augustus’ bedreigde. Maar dankzij de inzet van 15 Haren-kapiteins bleef ze dit trieste einde bespaard.

De tand des tijds knaagt aan de ijzeren romp
Het potentieel van het traditionele schip werd erkend, ook al was het niet langer nodig. Met de “August” hadden de Hareners de eerste tentoonstelling van hun scheepvaartmuseum. Ondertussen hebben nog zes schepen hun laatste ligplaats in de trotse scheepvaartstad aan de Eems. De “August” wordt nu erg oud en de beroemde tand des tijds knaagt eraan. Om dit schip te behouden, ontwikkelden de Hareners het idee om de “August” aan land te brengen.

De campagne kost 50.000 euro, waarbij een grote drijvende kraan, de “Triton”, de voormalige sleepboot oppakt en aan wal haalt. Op een kleine landtong aan de Eems heeft de “August” eindelijk zijn laatste plek gevonden op een speciaal gemaakt frame. Als zichtbaar teken van de scheepvaarttraditie op de Eems begroet de oude dame de passerende vrachtschepen, tankschepen, vrachtschepen en pleziervaartuigen uit heel Europa. En misschien wordt het wel een nieuw herkenningspunt voor de stad Haren an der Ems.

Bekijk de video van de laatste tocht van de August op NDR.DE