Viermast bark Peking overgedragen

De viermast bark PEKING is overgedragen aan de Stichting Historisch Museum Hamburg SHMH. De restauratie van de historische Flying P-Liner op Peters Werft is hiermee succesvol afgerond.

De viermast bark PEKING schittert weer in volle pracht! Het in 1911 door Blohm + Voss gebouwde vrachtschip is een van de legendarische Flying P-Liners van de rederij F. Laeisz, die bekend stonden om hun snelheid en veiligheid. Onder leiding van de Hamburg Maritim Foundation zijn de romp en het tuig van het historische vrachtschip de afgelopen drie jaar professioneel gerestaureerd bij Peters Werft in Wewelsfleth.

Het schip met zijn indrukwekkende gele masten van meer dan 50 meter hoog blinkt nu weer in de rederij kleuren zwart (romp boven waterlijn), wit (waterlijn) en rood (onderwaterschip). Op 15 mei 2020 nam de Stichting Historisch Museum Hamburg (SHMH) het schip over. PEKING zal in augustus 2020 terugkeren naar haar thuishaven Hamburg, waar het aanvankelijk in de Hansa-haven zal aanleggen. Met de opening van het Duitse havenmuseum aan Grasbrook krijgt PEKING een vaste ligplaats in de nieuwe wijk van Hamburg. Daar zullen de diverse onderlinge verbanden uit de tijd van de salpeterhandel tussen Duitsland en Chili met hun economische, sociale en culturele gevolgen worden verteld.

Het schip, dat tot 1932 over de Atlantische Oceaan voer voor de rederij F. Laeisz, werd in de zomer van 2017 teruggebracht van New York naar de Elbe. Voorheen was het sinds 1974 een integraal onderdeel van het South Street Seaport Museum in Manhattan. Het ophalen en restaureren werd voorafgegaan door jaren van onvermoeibare inspanningen van de Hamburg Maritim Foundation en de vrienden van PEKING. Dit werd mogelijk gemaakt door de financiering van de federale regeringscommissaris voor cultuur en media voor een bedrag van ongeveer 38 miljoen euro op basis van een besluit van de Duitse Bondsdag in november 2015. Met name leden van de Bondsdag in Hamburg hebben hier met succes campagne voor gevoerd.