Steilsteven Flierefluiter keert ingekort terug in pleziervaart

Ook schepen kennen voor- en tegenspoed. De steilsteven Zuiderzee is daarop geen uitzondering. Dit verhaal beschrijft hoe verschillende eigenaren worstelden en toch boven kwamen en hoe een volkomen afgeschreven schip alsnog een nieuwe toekomst kreeg.
Het begon allemaal begin februari, met een filmpje op Facebook. Het toonde de steilsteven Zuiderzee, onderweg van Harlingen naar Heerenveen.
‘Dit is de voormalige Flierefluiter’, schreef eigenaar Jan Hamstra erbij. Met familieleden drijft hij een handelsonderneming aan de Hearresleat. De Flierefluiter? Dat is een charterschip dat zo’n 10 jaar heeft gevaren vanuit Harlingen, met Evert Schouten als schipper. En daarvóór was het al vanaf de jaren ‘70 de Daedalus, van Cees Lagemaat en later Gerrit Jan Meijerink. Hoe is dit schip terechtgekomen bij Jan Hamstra?

Mini-steilsteven
We zoeken Hamstra op. Een jonge Heerenvener uit een binnenvaartgeslacht. Samen met vader en broers is hij in zijn vrije tijd bezig met wat nu een scheepje van 19,85 meter is geworden.

Lees het uitgebreide artikel van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

In het artikel ook veel van de geschiedenis van de Daedalus / Flierefluiter

Foto: De Flierefluiter als charterschip op het Wad

RVEN
EOC