Gouda 750 begint met Varend Erfgoed

In 2022 is het exact 750 jaar geleden dat Graaf Floris V aan Gouda stadsrechten verleende. Hierdoor kregen de Gouwenaars onder meer vrijstelling van tolgeld voor hun eigen schepen en goederen. Hoe toepasselijk is het dan om de aftrap van 750 jaar Gouda te starten met dit varend erfgoed. Het laatste weekend van juli 2021 begint het feestjaar.

Na het enorme succes in 2008 heeft de vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) besloten hun jaarlijkse Erfgoedmanifestatie wederom in Gouda te houden. Daarmee heeft Gouda, als Evenementenstad van het Jaar, wederom een prachtig evenement binnen gehaald. Dit betekent dat er zo’n 150-200 historische schepen zullen afmeren in de Goudse grachten en singels. De schepen variëren van Klippers, Tjalken en Steilstevens en hebben één ding gemeen, zij zijn allemaal afkomstig uit de beroepsvaart en zijn ouder dan 50 jaar. Veel gemeentes in ons land staan in de rij om de jaarlijkse reunie van de LVBHB naar hun stad te halen. Een dergelijk driedaags nautisch evenement is doorgaans goed voor 50.000-80.000 bezoekers. Dit jaar is Alkmaar gastheer tijdens de reunie van het varend erfgoed.

Ineke Verkaaik, liefhebber van varend erfgoed is blij dat de stichting weer voor Gouda heeft gekozen. “Dit is een unieke kans in opmaat naar Gouda 750 in 2022,” vertelt Ineke. “Afgelopen weekend hebben we onze plannen bij de stichting gepresenteerd en daar is unaniem besloten om in 2021 wederom naar Gouda te komen. Het is toch fantastisch om met zo’n groot historisch evenement, dat feilloos aansluit bij de geschiedenis van Gouda, af te tellen naar Gouda 750. Er staat nu niets meer in de weg zodat de organisatie kan worden ‘opgetuigd.’ We hebben weliswaar nog twee jaar de tijd, maar voor een evenement van deze omvang heb je die tijd ook echt nodig.”

Het belooft weer een ongekend groot evenement te worden. Vrijwel alle grachten worden benut om schepen aan te leggen. In tegenstelling tot elf jaar geleden kan de Kattensingel deze keer aan beide kanten worden benut, omdat de kademuren zijn hersteld. Toch zal het passen en meten worden om ieder schip een geschikte plek te geven. Het programma voor het driedaags evenement op 30, 31 juli en 1 augustus 2021 staat in grote lijnen al vast. 

Lees het gehele artikel op de bron: Goudse Post

RVEN
EOC