Stânfries X maakt opnieuw beurtvaarten in een jaar met alweer geen evenementen

Beurtvaarder Stânfries X maakt vanaf vrijdag weer tochten door de provincie. Het schip deed eerder al van deze beurtvaarten en ook in 2021 zijn die zeer welkom. “Dit zijn twee magere jaren. Ik hoop dat het hierbij blijft, want we hebben wel activiteiten nodig om het schip in stand te houden,” zegt Nik Donker fan Stichting Museumhaven Leeuwarden.

Voor de stichting is het al een poos spannend, vertelt Donker. De grote evenementen, zoals de Admiraliteitsdagen in Dokkum of Sail Amsterdam, zijn er dit jaar niet. “Er is natuurlijk veel niet doorgegaan. Vorig jaar zouden we naar Sail Amsterdam toe, dat is toen ook al afgelast. Zo kan ik nog wel een paar dingen noemen.”

Wel zijn de coronaregels op dit moment wat ruimer dan eerder. “Vorig jaar sloegen we de lunch aan boord over, nu zitten we wat ruimer in de coronaregels. We hebben aan dek alle ruimte, maar ook beneden. Dus we kunnen gewoon lunch serveren.”

Vlaggenschip
De Stânfries X is rond 1910 gebouwd. Het bijzondere schip zou in 1997 bijna worden gesloopt, maar kon gekocht en opgeknapt worden door een stichting. De Stânfries X hoort nu bij het zogeheten ‘Varend Erfgoed’ en is het vlaggenschip van Museumhaven Leeuwarden.

Lees het gehele artikel met audio interview op de bron: Omroep Friesland

Foto: Wikimedia Commons