Stadskraan Utrecht wordt gebouwd in Vreeswijk

Dinsdagmiddag 12 maart jl. vond op de Museumwerf in Vreeswijk de officiële start plaats van de herbouw van middeleeuwse Stadskraan. Deze kraan heeft eeuwenlang op het Wed bij de Ganzenmarkt in Utrecht heeft gestaan, maar stortte in 1837 in. Als alles meezit dan zal over een paar jaar de nagebouwde kraan op de Bemuurde Weerd in Utrecht zijn plek vinden.

Het instorten van de Stadskraan in Utrecht gebeurde tijdens het ophijsen van een zwaar, gietijzeren beeld van een vrouw. Dit beeld – in de vorm van een zuil – was bedoeld om de gevel van een groot winkelpand aan de Oudegracht te versieren. De vrouw bleek echter veel te zwaar: het bovenste gedeelte van de kraan brak af en viel met beeld en al in het water. De schade was zo groot dat herstel niet mogelijk was. Al sinds het instorten van de kraan is gesproken over herbouw. Na zo’n 180 jaar lijkt het er nu eindelijk van te komen….

De herbouw wordt gedaan door leerlingen van de Ambachtsschool, een initiatief om vooral jonge mensen, door een combinatie van werken en scholing, een mooi vak te leren. In het reguliere onderwijs is hier niet altijd gelegenheid voor.

De start van de bouw werd verricht door gedeputeerde Mirjam Maasdam van de provincie Utrecht. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was ter plekke en maakte bovenstaand videoverslag. Martin de Vos, voorzitter van de Stichting Bouw Stadskraan, hielp de gedeputeerde een handje.

EOC
RVEN