Edammer Ambachtendag op 30 maart

Op zaterdag 30 maart georganiseerd de Stichting Historische Werf Edam de Edammer Ambachtendag. Deze stichting is opgericht ten behoeve van behoud en voortbestaan van scheepswerf Groot in Edam. De laatste overgebleven eeuwenoude scheepswerf van de vele die Edam ooit rijk was. Tevens heeft de stichting tot doel om de kennis over scheepsambachten over te dragen en te behouden voor de volgende generaties.

Voor de kinderen en u zelf is er op deze dag van alles te doen: Er komt een kleine sleepboot aan de kant te liggen waar u en de kinderen een stukje mee kunnen varen. Er worden overheerlijke pizza’s gebakken met het op ambachtelijke wijze gemaakt deeg van Bakhuis de koophandel. Schildertechnieken laat Jochum van Drunen in al zijn vormen zien.

Ook dit keer is Odion weer aanwezig, ze werken hard om de Volendammer kwak VD84 in de vaart te houden en te restaureren. Op de ambachten dag verkopen zij allerlei leuke spullen die ze hebben gemaakt. Fotografe Marianne Jonkman laat dit ambacht op moderne wijze zien, ze gaat leuke foto’s maken met kinderen.

Smid Wim Potveer, laat u de beginselen van het smeden zien. Aad Donkersloot komt touwknopen en u kunt dat zelf ook uitproberen. Er worden heerlijke makrelen gerookt door Arie Kaars uit Monnikendam. Bierbrouwerij de Monnick zal een demonstratie brouwen laten zien. Zeilmaker Joep Steur maakt niet alleen zeilen maar ook prachtige tassen van zeildoek.

Met een sterke magneet gaan we magneetvissen er liggen tal van ijzeren voorwerpen rondom de werf in het water. Zo hebben we een paar jaar terug een VOC muntje gevonden. U kunt kanoën op het Boerenverdriet of een rondje over de Voor- en Nieuwe haven. Het gitaar duo Maarten en Reinier zal de dag een muzikaal tintje geven.

Het verbouwen van groentes is een van de eerste ambachten daarom kunnen geïnteresseerde om 13.00 uur naar het moestuin complex aan de Doelenstraat, deze is op 50 meter afstand van de werf. De moestuinen liggen aan het riviertje de Ije, de oorsprong van Edam.

Zaterdag 30 maart van 10.00 tot 15.00 entree 2,50.Scheepswerf Groot, Lingerzijde 25, 1135 AM Edam. Tel 06-80080119

RVEN
EOC