Ruige mannen en snelle boten: veteranen houden vaartraining op IJsselmeer

MEDEMBLIK – Met de club ‘Keep Them Landing’ onderhouden oud-mariniers en marinepersoneel historische vaartuigen. Ze varen mee tijdens evenementen en halen zo wat geld binnen om de vaartuigen op te knappen. Bij gebrek aan bestuurders werd er vandaag een training gegeven op het IJsselmeer. Hard bikkelen dus, terwijl er eigenlijk heel wat anders in de agenda stond: het is namelijk Veteranendag.

“Zo’n mooi oud landingsvaartuig, het is natuurlijk zonde om dat te laten vergaan”, zegt vrijwilliger Jack van Sligter vanmorgen in de haven van Medemblik. Hij staat naast het 16-meter lange landingsschip L9532 uit 1984. Met het schip varen ze met z’n zessen die middag op het IJsselmeer en doen ze zelfs een landingsoefening op een stukje strand.

Dat terwijl ze eigenlijk vandaag naar Den Haag zouden gaan. Het is Veteranendag en het plan was om één van de historische schepen mee te nemen naar het Malieveld. Maar dat ging – net zoals veel andere evenementen – niet door vanwege het coronavirus. Daarom gingen de mannen het IJsselmeer op.

De vaartocht is een training voor nieuwe bestuurders. “De landingsvaartuigen uit die tijd hebben een bepaalt type aandrijving”, aldus Van Sligter. “Dat is een stuk moeilijker dan een normaal plezierbootje.” Het is een welkome oefening, want nieuwe bestuurders zijn nodig als ze er met de vaartuigen op uit gaan naar evenementen.

Lees het gehele artikel met video op de bron: NHNieuws