Replica VOC-schip De Halve Maen keert terug in de haven van Volendam

De replica van VOC-schip De Halve Maen zal woensdag terugkeren in de haven van Volendam. Of het leidt tot een definitief verblijf is niet zeker. Wel starten op 14 augustus ondleidingen op het schip.

De VOC-replica vertrok op 4 juni met kanongebulder uit Volendam om koers te zetten naar het Rotterdamse Delfshaven. Daar heeft het sindsdien gelegen om de herdenking van het vertrek van de ’Pilgrim Fathers’ naar Amerika op de luisteren. Zaterdag wordt het anker gelicht in Delfshaven en zet het schip koers naar Volendam. Dat gebeurt via de zogenaamde ’Sail Away’. Omdat Sail Amsterdam vanwege de coronacrisis niet doorgaat, varen schepen de route van de afgelaste ’Sail-In’, van de haven van IJmuiden naar de IJ-haven in Amsterdam. De Halve Maen zal overigens binnendoor – via de ’Staande Mast Route’ – vanuit Delfshaven rechtstreeks naar het IJ varen.

Blikvanger
Daarna legt De Halve Maen ’s avonds rond 19 uur dus weer aan in Volendam, waar het in het voorjaar ruim twee maanden lang een blikvanger was. Zoals bekend is er best animo in Edam-Volendam om het vaartuig definitief in de haven te houden. Wethouder Hans Schütt zou niets liever willen, zei hij destijds bij het vertrek in juni al. Zover is het nog niet. Wel staat vast dat De Halve Maen opnieuw twee maanden in de havenkom zal liggen pronken.

Vanaf 14 augustus zijn daar weer rondleidingen. Vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen geldt nog een beperkt aantal (tien) bezoekers per tijdslot. Rondleidingen worden gegeven door ervaren gidsen die de verhalen over de maritieme geschiedenis kunnen vertellen. Tickets kunnen worden geboekt via de website halvemaen.nl.