Nieuws

Renovatie van de “Peking”: “Je beleeft dit maar één keer”

EOC
FVEN

De viermast bark Peking wordt sinds medio 2017 gerestaureerd op de Peters werf in Wewelsfleth gerestaureerd. Het schip lag jaren als museumschip in ‘South Street Seaport’ te New York en kwam terug naar Hamburg. Het was een schip van de beroemde Flying P-line van rederij Laiesz uit Hamburg, en Hamburg wil het als museumschip bewaren.

Al meer dan een jaar heeft lasmeester Horst Müller van Peter’s scheepswerf in Wewelsfleth (Steinburg-district) maar één ding in gedachte: de renovatie van de stalen “Peking”. Toen het historische lange schip na meer dan 80 jaar terugkeerde naar Duitsland en hem voor het eerst op de helling zag, was hij geschokt: “Toen dacht ik dat we dit nooit voor elkaar zouden krijgen”, zegt Müller. “Het schip was in zo’n trieste toestand dat je niet wist waar je moest beginnen, vooral de ontelbare gaten in de romp waren een uitdaging.”

Ook het hoofddek was volledig geroest onder het oude houten dek. Alle stalen platen moesten eruit. “We wilden niet de talloze klinknagels weggooien waarmee de platen vast zaten, ze zijn nog steeds origineel en we houden ze in het zicht”, vertelt de lasmeester enthousiast.

Jens Marjanczik is de bouwbegeleider van het project “Beijing”. Ook hij twijfelde eerst of een herstel van de “Beijing” mogelijk en zinvol was. “Kijk hier nu eens naar,” zegt Marjanczik blij. “Elke dag zie je nieuwe voortgang en dat motiveert iedereen die hier werkt, wat echt geweldig is!”

Het werk aan de “Beijing” is luid, stoffig, vermoeiend en duur. Omdat tijdens de bouw ook giftige stoffen zoals lood werden gebruikt. De verwijdering hiervan én structurele veranderingen in het schip hebben de kosten aanzienlijk opgedreven. Ze zitten nu op 35 miljoen euro.

Je kon zo naar buiten kijken

Toen Marjanczik bijvoorbeeld het verblijf van de bemanning betrad en de bedden zag, besefte hij hoe belangrijk zijn taak was. Müller ziet het werk op de “Peking” als zijn levenswerk. “Wanneer krijg je ooit de kans om zo’n historisch schip van de grond af te restaureren? Je ervaart dit een keer in je leven, of helemaal niet,” zegt de lasmeester. “En daarom is het geen baan zoals alle anderen, daar ben ik van overtuigd.” En dan trekt hij zijn veiligheidshelm recht en vertrekt weer. Een andere las moet worden gecontroleerd.

Lees het gehele artikel met video op de bron: NDR