Portugese viermaster wordt opnieuw ingetimmerd in Hardinxveld-Giessendam

Na een aanbesteding van Deep Water Yachts uit Den Haag is behalve DKS ook Da-Capo Scheepsbetimmeringen en interieurbouw uit Hardinxveld-Giessendam uit de bus gekomen om de complete interieurrenovatie van de Portugese gaffelschoener Santa Maria Manuela te realiseren. Het schip zal hiervoor vanuit Portugal naar de kade van Da-Capo varen. De indrukwekkende viermaster, gebouwd in 1937, maakte deel uit van de befaamde Portugese ‘Witte Vloot’.

Met zijn lengte van 63 meter en een masthoogte van 37 meter is het schip één van de grotere ‘Tall Ships’ en altijd een opvallende verschijning op Sail Amsterdam en andere internationale evenementen. Oorspronkelijk is het door de Portugezen gebouwd als een schip voor de kabeljauwvisserij in de woeste wateren rond Groenland en New Foundland. Tegenwoordig is het een training- en evenementenschip.

De kenmerkende witte kleur kreeg de Santa Maria Manuela en de rest van de vissersvloot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om voor de onderzeeërs van de Duitse marine beter herkenbaar te zijn als schip van het neutrale Portugal, werden alle schepen van de visserijvloot helemaal wit geverfd. Vandaar de naam Witte Vloot.

BEHOUD SANTA MARIA MANUELA
In het begin van de jaren negentig was het vissersschip kostentechnisch niet opgewassen tegen de moderne vissersschepen met hun moderne vistechnieken en daarmee overbodig. Om het schip met zijn rijke historie te behouden, werd een stichting tot behoud opgericht. Een grondige renovatie was hard nodig, die was in 2010 gereed. Zo had het schip, 73 jaar na het eerste vertrek uit de haven van Lissabon, weer de oorspronkelijke uitstraling.

Vanaf dat moment is het een schip dat plaats biedt aan circa 50 gasten voor meerdaagse zeiltochten op zee. Om de gasten én bemanning beter comfort te bieden en van meer gemakken te voorzien, wordt het interieur van het schip gedurende een half jaar grondig verbouwd bij Da-Capo. De gezamenlijke ruimtes en de slaapvertrekken krijgen niet alleen een complete make-over, de indeling wordt aangepast en de kleurstelling van het interieur gaat van neutraal naar typisch Portugees

De directeur van DKS, Gert-Jan van Aken is vanaf het begin betrokken geweest bij de opdracht en heeft tijdens meerdere bezoeken aan Portugal het project mede weten binnen te halen. DKS vervaardigt het nieuwe dekmeubilair. ,,Eenmaal duidelijk dat het project veel omvattender zou worden dan aanvankelijk afgesproken, heb ik concullega Da-Capo erbij betrokken”, aldus Van Aken.

Lees het gehele artikel op de bron: Het kompas Sliedrecht

Kijk hier voor meer info over de Santa Maria Manuela

Of bekijk hieronder een filmpje van het Portugese kabeljauw vissen met de Santa Maria Manuela