‘Politiek heeft varend erfgoed nog te weinig op netvlies’

‘De grootste collectie varend erfgoed ter wereld,’ luidt de slogan van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN). En voor dat erfgoed wordt geknokt, zegt Hans van Nispen, lid van het dagelijks bestuur van de Federatie.

Hans van Nispen is eigenaar van de sleepboot Adriana uit 1911, de reddingsboot Bernard van Leer uit 1965 en de opduwer Themis uit 1934, alle ingeschreven in het Register Varend Erfgoed Nederland (RVEN) van de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN), de koepelorganisatie van zestien behoudsorganisaties voor uiteenlopende historische vaartuigen. De 68-jarige Van Nispen zit in het dagelijks bestuur van de FVEN. ‘Opdat niet iedereen hetzelfde hoeft te doen, hebben we een overkoepelende federatie,’ zegt Van Nispen.

Als belangrijk aandachtspunt voor de FVEN noemt hij de Erfgoedwet. ‘Dat hele varende erfgoed staat niet in de Erfgoedwet. Dus zou er niet iets slims verzonnen kunnen worden vanuit de overkoepelende organisatie nu die wet geëvalueerd wordt?’ Een andere zaak die de FVEN bezighoudt is het Certificaat van Onderzoek (CvO).

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer.nl, alleen voor abonnees

Foto: Hans van Nispen naast het machinekamerluik van zijn sleepboot Adriana. Foto Heere Heeresma jr.