Oostende voor Anker is terug met 170 schepen: van 19 tot en met 22 mei

Het is al van 2019 geleden, maar op 19 mei is het zover. Dan meren zo’n 170 schepen voor vier dagen aan tijdens het maritiem festival Oostende voor Anker. Het is uitkijken naar de komst van enkele grote driemasters, zoals de Gulden Leeuw en de Belem.

De stad aan zee wordt opnieuw het epicentrum van varend erfgoed. Er zullen 150 vaartuigen aanmeren in het Mercatordok en een twintigtal aan de cruisekaai. Hier komen de grote exemplaren te liggen. “Alle schepen zullen open zijn voor publiek. Het zijn niet de grootsten die komen, want die varen onder een (Russische) vlag die we nu niet graag zien. Maar de Belem is alvast van de partij”, zegt curator Hubert Rubbens.

De Gulden Leeuw

“Dat is echt een varend museumschip. In Frankrijk kunnen ze hele dorpen in beweging brengen om te kijken. Voor de eerste keer komt ook de Français. Die is hier nog geweest onder een vorige naam. Dat was een zwart schip, maar nu is het prachtig wit. Alles is nog origineel vanbinnen. De Kamper Kogge katapulteert iedereen dan weer naar de middeleeuwen. Daarnaast hebben we de Gulden Leeuw, een schip van ruim 60 meter. De oude romp is twintig jaar geleden volledig vernieuwd. Dit wordt de parel van Oostende voor Anker. Daarnaast is ook de Artemis terug, net als elk jaar”, vertelt Hubert Rubbens. Vanuit Nederland komen verschillende traditionele vaartuigen en charterschepen.

Ook naar het Montgomerydok komen enkele grotere vaartuigen zoals de Morgenster. “We hebben graag dat de schepen ook naar ‘buiten’ kunnen tijdens het festival, want wat is er mooier dan vaartuigen die al zeilend binnen of buitenvaren? Ik hoop dat we opnieuw een ballet zullen krijgen van kathedralen van de zee.”

Ambachten
Ook aan land zal er opnieuw heel wat te beleven vallen. “De Vindictivelaan wordt hiervoor opnieuw volledig benut, maar voor het eerst ook het Jan Piersplein, nabij de Mercator. Er komt een derde podium voor de muziek, maar het aantal animatiegroepen ligt dit jaar wel lager dan andere jaren. Het Sint-Petrus-en-Paulusplein houden we dit jaar dan weer volledig voor oude ambachten.”, licht Rubbens toe.

Magellaan
Het thema is dit jaar de 500ste verjaardag van de wereldexpeditie van Magellaan en Elcano. Er is hierover een tentoonstelling te zien in de Anglicaanse kerk. Er zal een collectie zee- en wereldkaarten en artefacten getoond worden.

Het festival is van 19 tot en met 22 mei elke dag te bezoeken van 10 tot 19 uur en op zondag van 10 tot 18 uur.

Kijk hier voor meer info

Lees het gehele artikel op de bron: HLN