Vikingschip Dorestad-1 zeilt op groot water

Zaterdag 23 en zondag 24 april was de Dorestat-1 te gast bij de ‘Koninklijke’ in Muiden. Van daaruit werd onder prachtige omstandigheden het zeilen met het schip geoefend. Met een aantal vrijwilligers uit Wijk bij Duurstede en opstappers uit diverse andere plaatsen, is er in het weekend van 23 en 24 april druk geoefend om het schip zeilend beter onder de knie te krijgen.

Op de rivier was al duidelijk geworden dat het schip dat zeker kon. Op het Markermeer werd het helemaal duidelijk: de Dorestat-1 is een degelijk en betrouwbaar schip en een goede zeiler. De wind op zaterdag, O 4-5 en zondag N-O 4-5, maakte dat er een dubbel rif gestoken moest worden. Mede door de stevige golfslag was het werken geblazen tijdens de oefensessies. Gelukkig was er ook een opstapper met ervaring, die enkele jaren in Roskilde gezeild heeft. Ze stond verbaasd over wat de Wijkse ploeg al met het schip presteerde. Veel tips maakten dat het zeil steeds beter gehanteerd kon worden en het schip soepeler ging varen.

Zeilschipper Kees Sterrenburg gaf het commando graag uit handen om te leren wat er allemaal beter kon. Een bijboot met fotograaf Winfried Leeman heeft alles prachtig vastgelegd, zodat niet alleen meer ervaring is opgedaan, maar ook een groot aantal mooie foto’s en filmpjes mee naar huis konden worden genomen. Kortom, een schitterend weekend, met veel zon, grote golven flinke wind en alleen maar mensen die, een spectaculaire ervaring rijker, met een brede lach op hun gezicht van boord stapten.

Bekijk de website www.vikingschipdorestat.nl of de facebook pagina.

Foto: Winfried Leeman