Onderzeeër Foxtrot moet definitief weg bij NDSM-werf

Onderzeeboot Foxtrot moet definitief weg bij de NDSM-werf. Het schip wordt verwijderd omdat het in zeer slechte staat zou verkeren. De Foxtrot B-80 zou veel asbest en afvalstoffen bevatten, meldt de gemeente. Daarnaast zou het schip behoorlijk roestig zijn. Het stadsbestuur heeft daarom besloten om de Foxtrot te verplaatsen naar een slooplocatie.

Vanaf 25 november worden de voorbereidingen voor de sloop gestart. Een metaalverwerkingsbedrijf uit Delfzijl gaat het schip demonteren.

De Foxtrot komt uit Letland en werd in 1956 in gebruik genomen door de Russische Sovjetvloot. In 1991 haalde een groep ondernemers de onderzeeër naar Nederland. Sinds 2002 ligt het schip in de NDSM-haven.

De ondernemers waren van plan om in de Foxtrot presentaties en bijeenkomsten te houden. Dat project mislukte, waardoor het schip sinds lange tijd ongebruikt in het IJ bleef liggen.

In december wordt de onderzeeër de haven uitgesleept richting Rotterdam. Het slopen zal naar verwachting een groot deel van 2020 in beslag nemen.

Afbeelding: NDSM haven