Maritiem Erfgoed Centrum is op korte termijn onhaalbaar in Kampen

De metamorfose van de Koggewerf in een Maritiem Erfgoed Centrum (MEC) verloopt met horten en stoten. Voeg daar het gemeentelijk miljoenentekort en interne strubbelingen aan toe en er is reden genoeg voor Kampen om ambities bij te stellen.J4

Een trekpleister waar het maritieme verleden van de Hanzestad tot leven komt en waarvoor toeristen entree moeten betalen? Dat beeld van het MEC heeft burgemeester Bort Koelewijn inmiddels uit zijn hoofd gezet. ,,De ambitie is bijgesteld”, zegt hij over een volwaardig MEC op korte termijn. ,,Het wordt eerst meer een verrijkte Koggewerf met een mooie programmering.”

Prioriteit
Het opknappen van de huidige Koggewerf krijgt prioriteit. De nieuwe botenloods wordt nog deze zomer in gebruik genomen. Daarnaast wordt de botenhelling aangelegd en een nieuwe steiger in de IJssel geplaatst. Het terrein wordt gesaneerd en opgeknapt. De kosten worden geschat op ruim een half miljoen euro. 

Slachtoffer wordt de uitbater van de nieuwe horeca in twee vervallen panden. Die kon eerst rekenen op een gemeentelijke bijdrage van 430.000 euro, maar om de tegenvallers te dekken blijft daar nog 10.000 euro van voer. Desondanks is er volgens Koelewijn een serieuze gegadigde voor de horeca.

Doelstellingen
Achter de schermen wordt gewerkt aan het bestuur van een stichting die toekomstige activiteiten moet coördineren. Op advies van een externe rapporteur komen hierin niet alleen vertegenwoordigers van gebruikers, zoals de kogge- en botterstichting, maar ook van ‘externe partijen’, zoals toerisme en onderwijs. 

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor