Loting maakt voor Dave een eind aan 20 jaar rondvaarten door Amsterdam

De gemeente Amsterdam verloot sinds vorige week tijdelijke vaarvergunningen. Tientallen reders zijn daardoor hun vergunning kwijt. Dave Vlaun is een van hen. Hij verloor de loting en mag in elk geval 2 jaar niet varen. Daarna kan hij het weer proberen.

Dave vaart met zijn twee boten al ruim 20 jaar op de Amsterdamse grachten: de 16 meter lange salonboot Old Queen en de Amelie Zahra, een elektrische sloep. Maar vanaf 2024 mogen die niet meer te water. En dat door een speling van het lot. “Het besef is er nog niet helemaal”, vertelt hij. “Er zit 20 jaar werk en investeringen in deze boten. Dat is straks allemaal weg.”

Plafond van 550 vergunningen
Het nieuwe vergunningenstelsel van de gemeente Amsterdam moet ervoor zorgen dat de gesloten rondvaartsector wordt opengebroken. Voortaan worden er tijdelijke vergunningen verloot. Met zo’n vergunning mag je als reder 10 jaar lang varen.

Door de toenemende drukte op de grachten stelde de gemeente een plafond in van 550 vergunningen, waardoor een loting nodig was. Want vergunningen zijn gewild. De eerste 155 vergunningen zijn nu verloot, daarvoor waren maar liefst 712 aanvragen waren gedaan.

Pensioen weg
In de ‘pot’ zaten ook de twee aanvragen van Dave voor zijn boten, maar die werden niet getrokken. En dat heeft grote consequenties, zegt hij: “Ik heb straks geen inkomsten meer en de waarde van mijn boten is ook nog eens verdampt. Wie koopt er nu een 16 meter lange salonboot waar je niet mee mag varen?”

Hij maakt zich zorgen over de toekomst: “Het legt een enorme druk op mijn gezinsleven, op mijn relatie. Door corona leven we al van onze spaarcenten. De boten waren ons pensioen. Dat is nu ook weg.” Het nieuws kreeg Dave te horen via een brief van de gemeente: “Een kort A4’tje met de tekst ‘helaas is uw aanvraag uitgeloot en niet behandeld’. That’s it.”

Lees het gehele artikel met uitgebreide video op de bron: 1Vandaag

Foto: Avro Tros