Interessante projecten bij Museumwerf Vreeswijk

Door de corona lijkt het stil bij Museumwerf Vreeswijk. Maar schijn bedriegt. Er zijn nu geen evenementen maar het bruist er, volop! Onder de inspirerende leiding van directeur Jack Grondel en werfbaas Dick van Dam gingen enthousiaste medewerkers aan de slag met diverse, soms ook bijzondere projecten. Om er een aantal te noemen: het zandschip Christina, het kado voor jubilaris Nieuwegein en de BN’er in spe boltjalk Aeltje.
Aeltje.

Aeltje wordt rondvaartboot op de Linge
Sinds kort staat de Aeltje op de helling. Op zich is dit schrale en roestige casco geen bijzonderheid. Maar het 113 jaar oude schip komt van Heerlijkheid Mariënwaerdt waar baron Frans Van Schuere grote plannen heeft voor het schip. Aeltje wordt rondvaartboot op de rivier de Linge die langs het eeuwenoude Betuwse landgoed stroomt.
De rondvaarten maken deel uit van de activiteiten die baron en barones van Verschuere organiseren om geld in het laatje te krijgen dat nodig is voor het onderhoud van het grote, oude landgoed

Filmopnames voor MAX
Bij de Museumwerf wordt Aeltjes zwaar aangetaste onderwaterschip vervangen. Ook boven de waterlijn moet veel worden gerepareerd. Wat het zo bijzonder maakt is dat het schip regelmatig op tv verschijnt! Dat gebeurt in de twintig afleveringen tellende serie In het Hart van ons Landgoed (onderdeel van Max-programma Noord-Zuid-Oost-West, maandagavond om 18.20 uur, NPO 2), waarin Mariënwaerdt centraal staat. De werkzaamheden aan de Aeltje worden daarom regelmatig door een filmploeg vastgelegd. In Tijd voor Max, 5 maart jl. waren de baron en barones te gast en werd Aeltje als ‘barons nieuwe liefde’ geïntroduceerd.

Kado aan jarig Nieuwegein
Elders op het terrein wordt gewerkt aan het ander schip, een kagenaar met een voor deze tijd toepasselijke naam Hoop en Vertrouwen. Het voormalig baggerschuitje is de nieuwe aanwinst van het binnenvaartmuseum en tegelijk het kado van de Museumwerf aan Nieuwegein dat dit jaar haar gouden jubileum viert. Nieuwegeinse Musea helpen de stad een handje door haar uit te roepen tot Nieuwegein – 1 Groot Openluchtmuseum. De Museumwerf trakteert Nieuwegeiners die maand op een gratis rondvaart. Vanaf het water valt het openluchtmuseum namelijk het beste te beleven omdat de meeste historie zich bevindt langs de waterwegen die vroeger zo belangrijk waren voor de oude kernen ’t Gein, Jutphaas en Vreeswijk. Net als de Aeltje bij Mariënwaerdt zal de Hoop en Vertrouwen vervolgens rondvaarten verzorgen als extra activiteit bij de Museumwerf.

Christina
En dan tenslotte de Christina. De heve-aak van Adriaan Pieter van Dijk die vroeger deel uit maakte van de Vreeswijkse zandwinningsvloot, werd onlangs in drieën gesneden. De losse scheepskop is schoongekrabd en in de lijnolie gezet waardoor klinkwerk en constructie mooi zichtbaar zijn. Binnenkort krijgt het scheepsdeel een plek naast de ingang van de Museumwerf waar ze als prikkelend boegbeeld de aandacht trekt. Daarna is haar losse ruim aan de beurt. Ook dit wordt opgeknapt en geschikt gemaakt als spectaculaire doorloop tussen twee expositieruimtes. De gaten in de muren worden al gemaakt….

Ondanks de corona en daardoor gesloten voor publiek, wordt bij Museumwerf Vreeswijk (coronaproof!) doorgewerkt en ze hopen u in betere tijden weer te mogen ontvangen in een schone en opgeruimde Museumwerf.