Lezingen over Zaanse Scheepsbouw en plannen voor historische scheepswerf

Vereniging Zaans Erfgoed organiseert in samenwerking met het Zaantheater tijdens en voor de Open Monumentendag(en) – donderdag 10, vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 september – lezingen voor mensen die meer willen weten van het indrukwekkende verleden van de Zaanse scheepsbouw ten tijde van de Gouden Eeuw.

Leden van de werkgroep Zaans Maritiem nemen u vervolgens mee in de zoektocht van de vereniging naar een locatie voor een historische scheepswerf in Zaandam, en presenteren u hiervoor het uitgewerkte plan.

Vereniging Zaans Erfgoed heeft de laatste jaren samen met de Gemeente Zaanstad onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een historische scheepswerf in het centrum van Zaandam. Daarbij keek men ook naar de wens voor een vaste ligplaats voor de replica van het fregat de Shtandart. Dit is het eerste schip dat Czaar Peter de Grote bouwde in Rusland na zijn studiereis in onder andere Zaandam. Op basis van het onderzoek heeft de vereniging op geheel eigen initiatief een gedegen plan voor de scheepswerf uitgewerkt.

Tijdens en voor de Open Monumentendag(en) geven leden van de werkgroep Zaans Maritiem nu voor het eerst lezingen over deze plannen, voor verschillende groepen. Een lezing bestaat uit 2x ongeveer 30 minuten – Jacob Reitsma over de geschiedenis, en Ron Kiburg over de zoektocht naar een plek voor de werf – met daarna tijd voor maximaal een kwartier voor eventuele vragen. De lezingen vinden plaats ofwel in de foyer van het Zaantheater, ofwel in de Flotex-zaal en zijn voor verschillende groepen op verschillende dagen en tijden.

Aanmelden kan hier