De Bonaire is toe aan restauratie van officiersverblijven

Al sinds 1997 ligt de Bonaire, het oudste in Nederland gebouwde nog bestaande oorlogsschip, in het historische dok 1 op Willemsoord. En wie in die beginjaren dacht dat restauratie van het schip – dat in 2004 ook nog eens zonk in het bassin – onbegonnen werk was, heeft het mis gehad.

Oud-commandant van Rijkswerf Willemsoord Ben Mooiman leidt de restauratie van het schip. Sinds er bovenop het dek zichtbare veranderingen zijn aangebracht, lijkt het opknappen van de Bonaire zo goed als klaar. Maar er is nog genoeg te doen: ,,We zijn bezig met een subsidieaanvraag voor het restaureren van het officiersgedeelte in de Bonaire’’, legt Mooiman uit. ,,Daarvoor hebben we 2,5 ton nodig.’’

Van dat bedrag wordt de ruimte waar vroeger vijftien officieren verbleven helemaal opgeknapt. Met verschillende slaapvertrekken en een aparte kamer voor de commandant. ,,Ter vergelijking: precies diezelfde ruimte aan de andere kant van het schip, daar sliepen zestig tot 65 onderofficieren en manschappen. En daar was ook nog de ziekenboeg.’’

Kakkerlakken
Wie daar nu een kijkje neemt, krijgt een aardig beeld van het leven aan boord in de tweede helft van de negentiende eeuw. Hangmatten waarin geslapen moest worden, kakkerlakken in het dagelijks eten, een allemansend dat gebruikt werd om de billen schoon te vegen na het poepen en daarna aan een touw weer terug in zee werd gegooid.

De Bonaire is te bezichtigen tijdens evenementen op Willemsoord en tijdens de komende open monumentendagen (12 en 13 september). Of er dan ook binnen rondgelopen kan worden, is in verband met de coronamaatregelen nog niet duidelijk.

Meer informatie via www.stichtingbonaire.nl

Lees het gehele artikel op de bron: NHD