Lekkodagen 2022 van 23 september tot maandag 26 september in Wijk bij Duurstede

Lekkodagen is een initiatief van enkele mensen die oude tijden willen laten herleven in de oude gemeentehaven van Wijk bij Duurstede. Zij organiseren jaarlijks een evenement voor uitsluitend historische schepen. Onder historische schepen wordt verstaan schepen die het beeld bepaalden op de Hollandse wateren zo in de eerste helft van de vorige eeuw.

Cultureel erfgoed
Er zijn heel veel verschillende typen schepen, die de afgelopen eeuwen in samenhang met hun vaargebied ontwikkeld zijn. Dit is ons maritieme erfgoed dat zo goed past bij het gebouwde cultureel erfgoed van Wijk. Vrachtschepen als tjalken, klippers en aken, sleepboten of vissersbootjes als zalmschouwen, ze mogen niet ontbreken in het stadsgezicht van Wijk bij Duurstede.

De haven was vroeger een kaal industriegebied met zandoverslag en betoncentrale. Sinds 2005 –toen de industrie vertrokken was- is de Wijkse Stadshaven omgetoverd tot het visitiekaartje van Wijk bij Duurstede. Nergens is het beeld van een dichtbebouwd stadje, verscholen achter een hoge walmuur en omringd door een weids rivierenlandschap, beter te zien dan hier. Er is een grote steiger voor historische schepen, terwijl moderne pleziervaart aan een drijvende steiger kan afmeren. Waar vroeger hoge bergen zand lagen zijn nu groene uiterwaarden.

In 2006 zijn de Lekkodagen voor het eerst georganiseerd. Sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd evenement, gewaardeerd door het publiek maar ook door de deelnemers. Het publiek komt in contact met ons maritiem erfgoed, van zeilend vrachtschip tot sleepboot. Voor jong en oud een belevenis. Bij de deelnemers staat de schippersmaaltijd hoog aangeschreven. Het is voor velen een reünie van oude bekenden of een kennismaking met mensen die dezelfde passie delen.

Kijk hier voor meer info of voor aanmelden