Dertig historische botters hijsen de zeilen bij eerste Harderwijkse regatta

De thuiskomst van botter HK 103 in de oude haven van Harderwijk moet het hoogtepunt worden van de eerste Eibert den Herder Botter Zeilregatta. Deze wedstrijd wordt vrijdag 20 mei gehouden. Zeker dertig botters doen mee aan wat een jaarlijks terugkerend evenement belooft te worden.

De regatta is georganiseerd door Rob Spierenburg, vroeger jarenlang voorzitter van de Harderwijkse Botterstichting. Hij noemt het ‘ongelooflijk mooi’ dat een van oorsprong Harderwijks schip, dat zestig jaar onder Elburgse vlag heeft gevaren, nu weer terugkeert in de ‘moederhaven’. Net voor de start van de regatta – Spierenburg wil het woord wedstrijd niet gebruiken – wordt de botter omgenummerd: de EB 18 wordt dan de HK 103, het nummer dat het tot 1958 droeg. De letters verwijzen naar de thuishaven van een schip.

Dat de HK 103 – bouwjaar 1886 – weer onder Harderwijker vlag vaart, is te danken aan cateraar Wim van den Berg. Deze ondernemer is verzot op oude schepen, hij bezit onder meer vijf botters en een aantal sloepen. Deze worden ingezet voor de pleziervaart. In de meeste gevallen wordt een botter gehuurd door een bedrijf of een familie voor een tochtje over het randmeer, gecombineerd met een uitgebreide lunch of borrelplank. Van den Berg kon de botter begin dit jaar kopen omdat het onderhoud te duur werd voor de Elburger eigenaars.

Vissersfamilie
Eén van de deelnemers aan de regatta is Goossen Luytjes. Hij heeft een botter gehuurd (de EB 64) om samen met klanten, relaties en familie mee te strijden om de wisselbokaal. ,,Ik kom zelf uit een Harderwijkse vissersfamilie en ik ken zowel Wim van den Berg als Rob Spierenburg. Ik vind het mooi dat ze deze regatta hebben georganiseerd’’, zegt Luytjes. Hij beschouwt zichzelf als Harderwijker die iets met water en boten heeft. ,,En dan vind ik dat ik dat moet ondersteunen. Zo’n botter, je vindt het geweldig of je vindt het niks. Zelf ervaar ik al plezier als ik het dek op loop en de geur van zo’n oud schip opsnuif. Wat mij betreft moet je de bruine vloot in ere houden.”

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor, alleen voor abonnees

Afbeelding: de HK172 in haar element, © Botterstichting Harderwijk