Kroonborg was begin jaren ‘50 het grootste schip in de Kleine Handelsvaart ‘De mooiste coaster ooit’

Het begon met een schetsje. ‘Als ik genoeg geld heb, wil ik me nog eens zo’n schip laten bouwen’, zei reder Coenraad Bos tegen Wagenborg-directeur Lourens Vuursteen. Dat zal in 1951 zijn geweest. Kennelijk had Rederij Wagenborg het benodigde geld wél, want al spoedig tekende Vuursteens zoon Wim een algemeen plan van een shelterdekschip. Een schip met de brug midscheeps, met viermaal twee laadbomen op vier luiken. Met houten luikdeksels, dat wel.

Met dit plan ging directeur Vuursteen in gesprek met Kees Niestern en Rieks Verheek van Scheepswerf Gebr. Niestern in Farmsum, wat resulteerde in een bouwopdracht. Of er een officieel contract werd opgesteld, is onduidelijk. In de Wagenborg-archieven is daar niets meer over te vinden.

Het schip zou in regie worden gebouwd. Afgesproken werd dat Goedkoop de hoofdtekeningen zou maken. Jan Goedkoop was chef tekenkamer bij Niestern geweest, totdat hij zijn eigen scheepsbouwkundig bureau begon.

Geen goedkeuring
Bouwnummer 246 kende twee strikte beperkingen.
De breedte werd gelimiteerd door de (oude) Eemskanaalsluis en de meting moest beneden 500 brt blijven, vanwege de zware bemanningseisen in de Grote Handelsvaart.

Lees het uitgebreide artikel van Henk Zuur in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees