Komst museale ‘Vischrookerij’ is opnieuw een stap dichterbij

Als het aan de gemeente ligt, worden de gebouwen van de voormalige visrokerij aan het Slagersplein in Brunnepe (Kampen) nu eindelijk een gemeentelijk monument. En daarmee lijkt de mogelijke aankoop van die panden weer een stuk dichterbij net als de komst van een buurtmuseum dat er gepland is door de ‘Stichting Vischrookerij Van Heerde en Reumer’.

“Het mag ook wel eens,” reageert voorzitter Barry Zandbergen van de stichting Behoud Erfgoed Brunnepe (BEB) als hij hoort dat de gemeente de huizen en de visrokerij zelf tot gemeentelijk monument wilde noemen. In mei dit jaar deed de stichting Behoud Erfgoed Brunnepe al een verzoek richting de gemeente om gebouwen aan het Slagersplein te benoemen tot gemeentelijk monument, deze week liet wethouder Albert Holtlant weten dat de gemeente daar mee akkoord gaat. Een doorbraak?

“Alles wat er in dit dossier gebeurt is een doorbraak”, relativeert de wethouder die ontwikkeling. Ook stichtingsvoorzitter Berry Zandbergen is weliswaar blij met de nieuwe stap, maar weet ook dat er al veel vaker ‘doorbraken’ zijn geweest. “We zijn al vijftien jaar aan het knokken, met duizenden euro’s aan proceskosten en advocaatkosten.”

Woontoren
het verhaal rondom de visrokerij in het kort. Projectontwikkleaar Mateboer kocht ooit de grond, met de bedoeling om er een woontoren op te bouwen. De stichting Vischrookerij wist de sloopt tegen te houden, tot aan de Raad van State toe. Ook kreeg Mateboer geen toestemming om de panden van de visrokerij af te breken en elders opnieuw op te bouwen, iets wat de stichting Vischrookerij ook niet zag zitten. De projectontwikkelaar eiste bij de gemeente compensatie voor de verloren gegane bouwgrond, maar dat wilde de gemeente destijds niet en nu ook niet, zegt Holtland.

Bron: de Stentor Kampen, alleen voor abonnees