Klipper ‘Zeelands Luister’ als speelschip in Katendrecht

In de wijk Katendrecht te Rotterdam ligt sinds 2013 een klipper als speelschip. Naast speelschip kan het ook als podium voor muziek of theater worden gebruikt. Het schip werd in 1911 als tweemast zeilklipper gebouwd bij de werf van H. Boot en Zonen in Vrijenban. Het heeft als afmetingen 39,27 x 6,62 x 2,28 meter met een laadvermogen van 367,3 ton.

Foto: Jelte Toxopeus

Het schip heeft jarenlang als half gemotoriseerd schip zwaar verwaarloosd in Schellingwoude gelegen. Er zijn veel pogingen gedaan om het schip te kopen en weer terug te bouwen tot zeilklipper. De eigenaar wilde het schip echter niet kwijt. Na overlijden was het blijkbaar te laat. Via oa Jelle Talsma kwam het schip in handen van de Stichting Kaapschip.

Bij scheepswerf Hoogerwaard in Rotterdam is het schip in 2012 aangepast tot speelschip. Om uiteindelijk een veilig speeltoestel (gecertificeerd door het Keurmerkinstituut) te worden moest er heel veel gedaan worden:

  • het verwijderen van de luikenkap
  • het plaatsen van een hek op de kop van het schip, om te voorkomen dat er iemand van te grote hoogte naar beneden valt
  • het leggen van een verhoogde houten speelvloer in het laadruim
  • het verwijderen van de lieren van het voordek, de pennen van de bolders en het dichtmaken van de bolderkasten
  • het herplaatsen van een mast
  • de den is van voor tot achter van een rondstaal voorzien, er op gelast door leerlingen van de sector Scheeps- en Jachtbouw van het Scheepvaart en Transport College tijdens de wekelijkse praktijklessen
  • alle ruiten van de stuurhut en woning werden vervangen door exemplaren van lexan, een slagvast en vrijwel onbreekbare kunststof, waardoor een kijkje in het originele interieur mogelijk blijft.