Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Honderd historische schepen: Piushaven viert 100-jarig bestaan!

Op 4 april 2023 is het precies honderd jaar geleden dat de Piushaven in gebruik is genomen. Aan de opening werd destijds weinig aandacht geschonken. Dat geldt overigens niet voor het honderdjarige jubileum van de prachtige Tilburgse stadshaven. Het hele jaar worden er namelijk allerlei feestelijke evenementen gevierd met als hoogtepunt het grote havenfestival in het weekend van 5 augustus.

In het weekend van zaterdag 5 en zondag 6 augustus kun je een bomvol programma verwachten in de Piushaven. Zo meren er honderd historische schepen aan in het kader van de Erfgoed Manifestatie van het Historisch Bedrijfsvaartuig, geniet je van tientallen grote en kleine optredens, zijn er veel activiteiten voor kinderen en staat er een maritieme markt op het programma. Maar ook voor die tijd wordt er veel georganiseerd in de Piushaven.

100 jaar Piushaven
De Piushaven is de bakermat van de logistieke hotspot die Tilburg tegenwoordig is. Maar nadat de bedrijvigheid vertrok naar nieuwe industrieterreinen aan het Wilhelminakanaal, raakte de haven in versukkeling. Er waren zelfs plannen om de Piushaven te sluiten en dicht te gooien. Met de kennis van nu mogen we van geluk spreken dat het nooit zo ver is gekomen. Het havengebied is namelijk opgebloeid tot een dynamische plek waar het goed toeven is. Het is een gebied waar de rust va de groene oevers perfect samengaan met de levendigheid van het centrum.

Meer informatie
Het programma rondom het honderdjarig jubileum van de Piushaven wordt de komende tijd verder ingevuld en uitgebreid. Op de hoogte blijven? Check dan snel deze website.