Historische schepen openen 3e kolk Prinses Beatrixsluis

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix opende op 6 februari 2019 de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis in bijzijn van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Met het luiden van een scheepsbel markeerde zij het einde van een bouwperiode van 2,5 jaar en gaf zij het startsein voor de eerste officiële schutting van schepen door de nieuwe kolk.

Minister van Nieuwenhuizen: ‘Bouwers, bewoners, schippers en bestuurders mogen trots zijn op wat zij hier samen hebben bereikt. De historische Beatrixsluis is door deze uitbreiding klaar voor een toekomst met een toenemend transport over water. De 3e kolk zorgt dat binnenvaartschepen de sluis vlot en veilig kunnen passeren.’

Vlootschouw
Om de 3e kolk officieel te openen, luidde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix bij het buitenhoofd van de 3e kolk een scheepsbel waarna een grote strik los kwam, de roldeur opzij schoof en de scheepslichten op groen gingen. Toen volgde een feestelijke parade van schepen die samen als eerste door de geopende kolk werden geschut. De vlootschouw was meteen ook een reis door de tijd en een prachtige illustratie van de schaalvergroting in de binnenvaart.

Als eerste voer de RWS 59 ir. Josephus Jitta naar binnen, vernoemd naar de architect van de monumentale dubbele schutsluis. Toen volgde de Terra Nova, een historisch schip uit de jaren 30 ten tijde van de oorspronkelijke aanleg van de Prinses Beatrixsluis. Als derde voer Time is Money, een parlevinker die schippersvrouwen van hun boodschappen voorzag, de 3e kolk in. Het vierde schip was de Antonie, een modern schip van 110 m uit Vreeswijk. De Vlissingen van 135 m lengte, sloot de rij en geeft de huidige maat van schepen aan.

Foto: Guus van der Bol, facebook

Lees ook het uitgebreide artikel van Evert Bruinekool in de digitale Binnenvaartkrant pagina 5

RVEN
EOC