MuZEEum gaat op de schop

Het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen wil de komende jaren ingrijpend vernieuwen. De complete herinrichting gaat naar verwachting 1,6 miljoen euro kosten. Gisteren werd bekend dat de BankGiro Loterij daar vier ton aan bijdraagt. ,,Dit is een fantastische start”, zegt museumdirecteur Onno Bakker.

Het museum, dat in 2002 werd geopend, is na een periode van bezuinigingen financieel in een wat rustiger vaarwater gekomen. ,,De huidige inrichting is inmiddels ruim 15 jaar oud en wel toe aan een update”, zegt Bakker.

,,Ik geloof er erg in dat je moet blijven investeren in vernieuwing om aantrekkelijk te blijven voor het publiek. Naar mijn overtuiging kan dit museum nog veel meer bezoekers trekken.” Afgelopen jaar kwamen er 34.000 mensen. ,,Dat zou richting de 50.000 of 60.000 moeten kunnen. Dan krijg je ook een gezondere exploitatie. Bezoekers zijn nu eenmaal onze belangrijkste inkomstenbron.”

Vernieuwingsplan
Het museum is bezig met het opstellen van een groot vernieuwingsplan voor de diverse onderdelen waaruit het bestaat: de pakhuizen, het Lampsinshuis en het entreegebouw. ,,We willen verder de routing en de verbinding tussen de gebouwen verbeteren. Dat betekent dat we ook een aantal bouwkundige ingrepen gaan plegen.”

Interactief
Het streven is interactiever te worden, vooral gericht op gezinnen. ,,Wij trekken niet het cultuurpubliek, maar vakantiegangers die hier komen voor de zee, de ruimte en de stranden, maar daarnaast ook een paar mooie dingen willen zien. Dan wil ik wel dat het Zeeuws maritiem muZEEum heel hoog in de lijst staat van plekken waar je absoluut heen moet gaan.”

Openblijven
De uitvoering gebeurt in fasen, waarschijnlijk vanaf komend jaar. ,,Als we voor een onderdeel voldoende geld binnen hebben, gaan we dat ook uitvoeren. We doen het bewust in delen en in de wintermaanden, omdat we zo veel mogelijk willen openblijven. We zijn geen Rijksmuseum dat acht jaar dichtgaat voor een verbouwing.”

RVEN
EOC